Cheile Cibului – Tablou senzațional al naturii

Cheile Cibului – Tablou senzațional al naturii

Astăzi discutăm despre o altă minune a Munțillor Metaliferi, Cheile Cibului. Situate în partea de sud-est a Munților Metaliferi, rezervația Cheile Cibului se întinde pe o suprafață de peste 70 de hectare, la o altitudine minimă de 500 metri și un maxim de 708 metri.

Cheile sunt orientate pe direcția nord-sud. Au fost formate prin fierestruirea a două culmi calcaroase, Pleașa Mare și Pleașa Ardeului. Tot așa s-au format și cinci sectoare de chei: Cibului, Glodului (locația în care ne aflăm), Ardeului, Bacaiei și Madei.

Relieful – dominant este cel modelat în calcare. Cheile cu o lungime de 1,4 km sunt situate în estul Pleşei Ardeului. Creste zimţate, ace, abrupturi surplombate ciuruite de guri de peşteră, hornuri, râuri de pietre, mase de grohotişuri alcătuiesc un relief calcaros şi carstic demn de a fi cercetat şi protejat. Pe ansamblul lor cheile au forma unor pâlnii cu deschiderea spre aval. Baza abrupturilor este înecată în masa unor grohotişuri dispuse asemeni unor terase. în albie sunt prezente rupturi de pantă de generează cascade şi repezişuri. Formele de amănunt cuprind lapiezuri, nişe, poliţe structurale etc. În zonă predomină pădurile de gorun, dar găsim și cirești sălbatici, sorb, mojodrean, etc. Solul predominant este cel brun de pădure.

Accesul nu este dificil. Drumul dintre Glod, Almașu Mare și Cheile Cibului a fost recondiționat și asfaltat în toatalitate. Totuși, este recomandat traseul traseul Glod -Almaşu Mare-Nădăştie -Cib-Cheile Cibului, accesibil pentru toate tipurile de autoturisme. Iubitorii de drumeții se pot avntura pe traseul marcat cu triunghi roșu, Cheile Cibului- Cheile Glodului -Izv. Tămăduirii-Ardeu. Aici se poate practica alpinismul sau escalada sportivă, sunt aproximativ 25 de trasee amenajare și fiecare dintre ele are un grad diferit de dificultate.

Vara mare atenție la viperele cu corn, se întâlnesc frecvent în zonă și găsim aici una dintre cele mai mari populații de vipere din țară, după cea din Munții Cernei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Rezervă rapid!