Cetatea Deva, una dintre cele mai importante fortificaţii medivale

Cetatea Deva, una dintre cele mai importante fortificaţii medivale

Dacă ajungi la Casa Glod, una dintre atracțiile zonei o reprezintă Cetatea Devei, o fortificatie transilvaneana ce dainuie de mai bine de 700 de ani. Impresionant este faptul că orașul este străjuit de cetate, aceasta este amplasată pe Dealul Cetății și se află la o altitudine de 378 de metri. Deva este un oraș medieval apreciat de turistii care ajung în aceasă zonă.  Cetatea este impresionanta, insa iti va lua doar cateva ore sa o descoperi. A fost stăpânită de voievozi, de principi, de conti şi de ducese. A fost dată în dar, vândută sau bombardată. Fiecare a lăsat ceva în urma sa. Mai un zid de de apărare, mai o încăpere, mai o sală de bal sau chiar au extins cetatea cu un etaj întreg. Şi-au dorit ca ea să nu fie utilizată doar pentru apărare şi întâlniri ocazionale, ci să servească drept locuinţă. Nu una austeră, ci una de lux.

Din fericire, Deva si intregul judet Hunedoara sunt foarte ofertante din punct de vedere turistic. La doar 15 km vei putea descoperi Castelul Huniazilor, o alta constructie reprezentativa pentru intreaga civilizatie din interiorul Carpatilor. Nu trebuie sa fie ratate nici obiective precum Cetatea Costesti sau Blidaru, aflate la aproximativ 30 de km distanta, sau Sarmisegetusa Regia. Majoritatea acestor obiective turistice le poti face intr-o zi, Casa Glod este situată “in locul potrivit”.

Legendele cu zâne şi fete cu părul de aur, neapărat surori, care au stăpânit cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara nu au ocolit nici Cetatea Devei. Dar asta se întâmpla în vremuri demult apuse. Iar faptele lor, erau povestite de bunici nepoţilor, iarna, la gura sobei.

Mărturii palpabile despre urme de locuire pe Dealul Cetăţii, avem din neolitic şi epoca bronzului. Apoi, cu siguranţă, dacii şi-au avut aici fortificaţii de apărare şi un punct de observaţie de unde puteau cuprinde cu privirea Valea Mureşului, o parte din Valea Streiului şi Ţinutul Pădurenilor.

Cuceritorii romani au intuit potenţialul şi au întărit fortificaţiile din vârful Dealului Cetăţii. Nici nu e de mirare, pentru că drumul comercial care făcea legătura cu restul imperiului, numit şi drumul sării, trecea chiar pe la poalele Dealului. Iar bazinul Mureşului a cunoscut în epocă o maximă prosperitate economică.

Valurile de migratori care au distrus totul în calea lor, i-au alungat pe locuitori în locuri mai ferite, iar despre soarta Devei nu s-a mai ştiut nimic. Asta până în a doua jumătate a secolului al XIII-lea. În 1269, Cetatea Devei apare menţionată într-un act de donaţie al tânărului rege Ştefan, fiul lui Bela al IV-lea, care face o donaţie unui conte valah pentru vitejia arătată în lupta purtată sub zidurile Cetăţii Deva. Apoi, în 1444, Iancu de Hunedoara primeşte stăpânire Cetatea Devei cu toate bogăţiile sale: 56 de sate şi mine de aur. Tot în timpul său este menţionat pentru prima dată într-un document scris şi târgul Devei, aşezare aflată la baza dealului. Familia Corvinilor îşi încheie stăpânire asupra cetăţii şi domeniului Devei în 1504.

De aici încolo, Cetatea Devei începe să ocupe un loc important în istoria Transilvaniei. Voievozi şi principi ardeleni au locuit efectiv aici sau au fost pentru câteva zile oaspeţi ai cetăţii.

Este foarte important să vizităm țara în care te-ai născut și în care locuiești. Vei avea mult mai bine conturate ideile despre istoria romanilor si in general, despre Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Rezervă rapid!