Cheile Glodului, minunea de lângă casă!

Cheile Glodului, minunea de lângă casă!

Printre frumusețile de care se poate bucura turistul care ne vizitează, natura și ceea ce face ea de milioane de ani este poate cea mai bogată avuție a zonei. Lupta apei cu calcarul ne demonstrează adevărata forță a naturii.

La baza muntelui, între satele Ardeu și Glod, natura își arată splendoarea în adevăratul sens al cuvântului… Cheile Glodului, un canion săpat de ape în calcarul alb.

Aria naturală se află în sud-estul Munților Metaliferi (grupă montană a Munților Apuseni, aparținând lanțului muntos al Carpaților Occidentali), în partea central-vestică a județului Alba (la limita teritorială cu județul Hunedoara). Rezervația naturală reprezintă o formațiune de tip chei, izvoare, izbucuri, pajiști și fânețe, ce adăpostesc o gamă floristică variată, constituită din arbori, arbusti și specii ierboase. Vegetatia predominanta a rezervatiei este reprezentata de padurile de fag.

Rezervatia Naturala Cheile Glodului reprezinta o arie protejata de interes national si a fost infiintata in anul 1995, avand o suprafata de aproximativ 155 ha. Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de amenanjare a teritoriului national aduce la cunostinta protejarea habitatului si speciilor natural sub aspect floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, speologic si paleontologic.

Cheile Glodului au fost sapate in calcare de varsta jurasica, avand o lungime de aproximativ 2 km, iar formele create de apa in calcare sunt evidentiate prin doliene, caile carstice, abrupturi si pesteri precum Pestera Fecioarelor, Pestera cu doua guri, Pestera Zidita, Pestera fara Fund si Izvorul Tamaduirii.

Căi de acces: DJ 704 Zlatna – Almaşu Mare (10 km), iar de la Almaşu Mare spre sud, pe DC 64 Nădăstia – Glod în lungul Văii Glodului (Ardeului). Tot aici se poate ajunge şi din sud, de la Geoagiu (jud. Hunedoara) pe DJ Bozeş – Ardeu, în lungul văilor Geoagiului şi Ardeului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Rezervă rapid!