Munții Apuseni, o adevărată comoară a României.
Munții Apuseni sunt o adevărată comoară a României. O floră și faună uimitoare, peisaje pitorești și un relief extraordinar! Fără doar și poate, această parte a țării este senzațională.
Dacă despre Cheile Glodului știm deja din articolele precedente, Detunata Golasa merită amintită pentru că reprezintă una dintre cele mai atractive și bizare peisaje, un adevprat spectacol al forțelor naturii.
Detunata Golașă are zone lipsite de pădure, cu pereți stâncoși de o splendoare aparte prin ale lor coaste de andezit-bazalt. Peretele de stâncă are înălțimea de 75 metri. O mare trenă de grohotiș, formată din fragmente ale coloanelor de rocă desprinse din masivul de piatră… este impresionantă în sine, atât prin masa uriașă acumulată aici cât și prin dimensiunea acestor coloane căzute. Există o potecă ce permite accesul rezonabil de facil în zona de maximă spectaculozitate.
Aria protejată, remarcabilă prin prezența coloanelor de bazalt de formă prismatic-hexagonală, aflată în nesfârșita înșiruire de culmi ale Munților Metaliferi, un vârf, relativ modest ca altitudine, reprezintă împreună cu „Detunata Flocoasă” (1265 m), puncte de mare atracție turistică. În timp ce „Detunata Flocoasă” își datorează numele pădurii de molid care o acoperă, nu oferă prea multe posibilități de examinare geologică, „Detunata Goală” (1048 m), lipsită de pădure, dezvăluie spectaculoasa fizionomie magmatică.
Ca să ajungi la Detunata Goală, trebuie ales ca punct de pornire localitatea Bucium din Munții Metaliferi. Pornind cu mașina din Alba Iulia pe drumul național DN 74, trecând prin Zlatna traversând Pasul Bucium (915 m) până la satul Cerbu (situat la 6 km sud-vest de Abrud) la 7 km depărtare se află comuna Bucium (sinonim instrumentului muzical “tulnic” folosit de păstorii din regiunile de munte). Distanța dintre Casa Glod și Detunata Goală este de aproximativ 50 de km, astfel aceste traseu se poate face și într-o excursie de o zi.
Denumirea grupării de stânci alcătuite din coloane de bazalt, neacoperite de vegetație și cu o înălțime de 1169 m, având la poalele masivului grohotiș, provine din faptul că desprinderea unei pietre din masiv produce prin cădere un zgomot asemănător tunetului.
Dacă ești în cautare de aventură în Munții Apunseni, nu uita că aici găsim câteva dintre cele mai mari peșteri din Europa. În acest mod, ținuturile noastre reprezintă destinația ideală pentru cei care doresc să scape de aglomerația urbană, de locurile comericale și doresc să se bucure în tihnă de natură, aer curat și drumeții spectaculoase.