Portul popular din zona Glodului

Portul popular din zona Glodului

Astăzi discutăm despre portul popular din zona etnografică a Glodului,  parte integrantă a istoriei atunci când vine vorba de obiceiuri și tradiții. Costumele populare din această zonă erau confecționate din materiale obținute în gospodărie, ocazional tăranii mai foloseau tocul pentru a procura alte materiale de care aveau nevoie.  Prin aceste obiceiuri, tradiţia capătă o sacralitate de necontestat şi îi asigură dăinuirea.

Piesele de port popular erau nelipsite în viața de zi cu zi și erau purtate la orice ocazie. Cămașa bărbătească se purta peste cioareci(pantaloni țărănești stânși pe picior) și era încinsă la brâu cu un chimir lat.

Din componența costumului femeiesc, cămașa lungă cu cheutori din cânepă răsucită a era piesa nelipsită, peste această cămașă se purta pieptarul și în față șorț de mătase neagră brodat cu ornamente florale. Întotdeauna femeile se acopereau cu podoabe lungi, țesute în propria gospodărie. Cu timpul, acestea au fost înlocuite cu cârpe de dimensiunea unui stergar.

De menționat este faptul că existau piese de zi cu zi și piese de sărbătoare. Până la începutul secolului XX-lea s-au purtat cămăși largi, cu mâneci prinse la umeri. Erau fabricate din cânepă sau in.

Fiecare gospodărie avea un război de țesut și tradiția spune că în nicio casă nu lipsea lada de zeste. Aceasta era plină de țesături cusute în șezătoare. Toate camerele erau împodobite cu ștergare viu colorate, covoare lungi și înguste. Toate țesute la război.

Portul tradițional din zona noastră are o frumusețe morfologică și structurală. Creșterea animalelor a dezvoltat foarte mult cojocăritul în secolul XVIII și schimbul de experiență între meșteșugarii din zonele înconjurătoare au făcut din aceste lucrări adevărate piese de artă, mai ales în privința cojoacelor femeieșei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Rezervă rapid!