Praznicul adormirii Maicii Domnului

Praznicul adormirii Maicii Domnului

De praznicul adormirii Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox, se leagă o sumedenie de tradiţii şi superstiţii. Foarte multe dintre ele se păstrează și astăzi, spre încântarea iubiotrilor de folclor. Sărbătoarea Sfintei Marii ne ajută la sănătate, pentru căsătorie, pentru naștere ușoară și pentru vindecări. Fetele care vor să se mărite și să atragă pețitori, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (ferigă) şi să se roage la biserică sau la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. În ziua de Sfânta Maria se merge la biserică pentru a se împărți fructe cum ar fi struguri, prune şi faguri de miere pentru sufletele celor adormiți. După slujba de pomenire, femeile obișnuiesc în unele zone să meargă la morminte pentru a le tămâia. Conform tradiției, de Sfântă Mărie Mare, este interzis să te scalzi în ape curgătoare și să muncești. Cei care nu vor respecta această zi, nu vor avea roade în gospodărie și animalele li se vor îmbolnăvi.

Pentru că mulți români își sărbătoresc ziua onomastică în data de 15 august, preoții spun că de fapt acest lucru este greșit și nu se urează “La mulți ani!”, argumentând că de Sfânta Maria se sărbătorește sfântul, nu cei care îi poartă numele.

Se spune, conform traditiei populare, ca aceasta sarbatoare se tine mai ales pentru sanatate, pentru casatorie, pentru nastere usoara si pentru vindecari.

Oamenii merg la biserică unde înalţă rugăciuni Fecioarei Maria: fetele de măritat pentru un “ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Rezervă rapid!